onsdag 28 september 2016

Spontancykling och riskakor värdiga en TdF-cyklist

Det har varit många fina höstdagar den senaste veckan, så jag har passat på att cykla lite mer ute istället för inne på trainern. Jag har också unnat mig lite spontancykling utan att vara låst till någon förutbestämd rutt eller något särskilt tempo. Det är faktiskt riktigt trevligt att spontancykla, något jag sällan gör, men som ger mycket tillbaka i form av cykelglädje.


Bilderna ovan är tagna på "baksidan" av Slimmingebacken
I fredags förlängde jag min cykelpendling från Sturup som normalt sett är knappt 23 km. Istället för att cykla kortaste vägen hem tog jag omvägen via Häckeberga, Slimminge, Blentarp, Veberöd och Dalby och landade tillslut på 67 tillryggalagda kilometer. Det är min favoritomväg hem. Jag tror att det kan ha att göra med att jag är en "sugar-junkie" och alltid brukar stanna i Blentarp och köpa lite fika. Det blir som en betingelse som gör att jag får positiva känslor över rutten, vilket egentligen är mitt undermedvetna som vill ha fika :-)

I lördags blev det Torupsrundan bakvägen i perfekt cykelväder.

Roslätt


Mellan Hyby och Vismarlöv
Igår testade jag att göra riskakor som Hannah Grant gör dem till killarna i Team Tinkoff:


Jag smakade några bitar idag efter dagens träningspass och är faktiskt riktigt nöjd med resultatet. Det  återstår att se hur väl riskakorna överlever i bakfickan på min cykeltröja, men smak och kolhydratinnehåll är det definitivt inget fel på.

Vi hörs!

torsdag 22 september 2016

Råby sjöpark och en bra träningsvecka

Vy över Råby sjöpark 
Under förra veckan blev det många bra träningsdagar. De flesta av dem genomförde jag på trainern i garaget, trots att sensommarvädret var fint och klubbträningarna rullar på som vanligt. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att vara med på klubbträningarna på sistone eftersom familjelivet, jobbet och alla tävlingar de senaste veckorna inte har givit något utrymme till det. Jag saknar den fart och fläkt som ofta präglar klubbträningarna, samt givetvis alla vänner och den gemenskap jag känner i klubben. Jag kanske hinner vara med på något till fartfyllt träningspass med klubben innan mörkret tränger på alltför mycket på kvällarna.

Bilden ovan är tagen i lördags efter att jag hade cyklat hem från jobbet och stannade till vid Råby sjöpark som invigdes tidigare under dagen. Det ligger nära vårt hus och kommer att bidra till att göra Södra Råbylund till en ännu trevligare plats att bo på än det redan är. Under cykelturen hem var det tänkt att jag skulle ta det lugnt, men vindarna var friska och ostliga, så jag passade på att ta KOM:et Resåkravägen i närheten av Sturup: 2,1 km på 2:28 gav en medelhastighet på 50,8 km/h och en medelpuls på 166 slag per minut.

onsdag 14 september 2016

ABC-løbet i Sengeløse

I söndags cyklade jag ABC-løbet i Sengeløse väster om Köpenhamn. Vi var fem svenskar som samåkte från Lund till Danmark. Som vanligt var det jag, Erik Larsson och Christian Rose, dessutom var Kasper Brattfors och Niklas Jagerstål också med denna gång.


Tävlingsbanan var 17,8 km lång och skulle cyklas fem varv, d.v.s. totalt 89 km. Loppet var alltså något kortare än de lopp jag har cyklat tidigare i Danmark. Det var perfekt cykelväder med ca 22-23 grader och växlande molnighet. Vinden var 6 m/s från väst. När vi lämnade Lund var det nästan vindstilla vilket inte stämde med den prognos jag hade kollat upp på nätet. När vi väl var framme i Sengeløse märktes det att meteorologerna hade haft rätt - det blåste måttliga vindar. Vindarna var dock inte så starka att det var uppenbart att klungan skulle få det kämpigt mot eventuella utbrytningar.


Innan uppvärmningen var jag tvungen att gå förbi sekretariatet och efteranmäla mig. Jag hade inte anmält mig i förväg eftersom det var först i torsdags som jag lyckades hitta en snäll kollega som kunde täcka för mig ett par timmar på jobbet. Inskrivningen tog lång tid eftersom mannen som skulle sköta inmatningarna i systemet (namn, klubb, klass, chipnr m.m.) var ovän med datagudarna. Det var pekfingervalsen han använde sig av på tangentbordet och han råkade dessutom skriva över det han redan hade skrivit in. Jag blev tillslut inskriven, men bakom mig hade kön av otåliga cyklister vuxit rejält.


Jag hann med ca 15-20 min uppvärmning och kände mig för första gången inför ett linjelopp riktigt nöjd med min uppvärmning. Dock hade jag fortfarande kvar den konstiga känslan i kroppen jag skrev om i mitt förra inlägg. Jag kanske skulle bli tvungen att bryta efter några kilometer eller så kunde jag vinna hela loppet, jag visste verkligen inte.


Starten gick och det första varvet bjöd som vanligt på höga hastigheter. Känslan i kroppen var ganska kass till en början, men efter ungefär ett varv släppte det och jag var mitt vanliga jag. Efter att ha missat den utbrytning som höll in i mål förra helgen var jag noggrann med att inte släppa iväg någon stark utbrytning för långt. För att veta vilka utbrytningar som innehöll starka cyklister använde jag mig av den danska anmälningssidan innan loppet. Där kan man se vilka cyklister som är anmälda till varje klass och genom att klicka på deras namn så ser man vilka resultat de har presterat tidigare under året. Jag memorerade startnumret på de fyra cyklister som hade presterat bäst resultat under den gångna säsongen. Det är givetvis svårt att få en total uppfattning om hur stark en utbrytning är bara genom att titta på tidigare individuella resultat, men det utgör i alla fall en liten pusselbit.


Jag var stundtals ganska aktiv framförallt genom att agera då någon försökte skapa en utbrytning och genom att brygga ifatt utbrytningar. Det jag försöker undvika under tävlingarna är att dra med mig hela klungan när jag ska brygga ifatt en utbrytning. Jag vill inte bjuda de andra cyklisterna på snålskjuts.


Vid en ifattbryggning under tredje varvet lyckades jag plocka KOM:et på segmentet Hvedstrupvej Bakkespurt (52,4 km/h, 600 m, 1,3 % motlut).


Utbrytningarna blev alla inhämtade av klungan. Antingen var utbrytarna för få eller så var de inte "committed" d.v.s. de satte inte allt på ett kort och gav allt. På det sista varvet stack en ensam cyklist iväg. Denne var inte en av fältets starkaste cyklister och det var nog det som gjorde att klungan släppte iväg honom ett par hundra meter. Dock kändes det som att vi hade honom inom räckhåll, bara vi hjälptes åt. Kombinationen att hjälpas åt och annalkande klungspurt är inte helt lätt att hantera. Några cyklister från CK Ringen tog ett ganska stort ansvar och hjälptes åt att dra.


Med ca två kilometer kvar låg jag långt fram i klungan och bra positionerad för att kunna agera om någon stack iväg på en långspurt. Den ensamme utbrytaren skulle komma att bli infångad när tempot drogs upp inför spurten. Med mindre än en kilometer kvar drog Kasper från Trampen igång spurten och tryckte på hårt. Jag lade mig som tvåa på hans rulle och tyckte att jag låg riktigt bra till. Vi passerade utbrytaren, men i samma veva kroknade Kasper och jag befann mig plötsligt helt exponerad för fartvinden samtidigt som klungan tryckte på bakifrån. När klungan började att passera mig på min vänstra sida försökte jag att tränga mig in där för att komma i lä. Det skreks och cyklar skrapade i varandra just bakom mig och jag ville inte orsaka en krasch, så jag tog mig inte in i lä, utan började så sakta att krokna med ca 200 m kvar till mållinjen. Mjölksyran fyllde mina ben och flera cyklister passerade mig på ömse sidor. Jag gav upp sista 10-20 m och rullade i mål på plats 13.


Att det ska vara så j..la svårt att lyckas! Jag kände mig riktigt stark och trodde definitivt på en pallplats med två kilometer kvar. Jag måste ligga längre bak än tvåa när spurten dras igång. Risken och nackdelen med det är att man kan bli instängd om cyklisterna framför en själv inte är så starka. Då kan man bli passerad på ömse sidor i klungan och bli instängd så länge att när man väl tar sig loss är det för sent.


Jag ska klura på det där med taktik inför en spurt och se om jag kommer på något. Det är utan tvekan en del tur inblandat, men ju duktigare man blir på att positionera sig, desto mindre borde risken vara att man måste förlita sig på turen.


Dagens miss var efter tävlingen då vi skulle lasta cyklarna i Kaspers skåpbil. Vi behövde något att lägga mellan cyklarna och jag erbjöd min väska. Kasper och Niklas åkte iväg medan jag, Christian och Erik tog lite längre tid på oss. Erik och Christian letade lite stressat efter sina plånböcker innan vi skulle åka iväg med bilen, medan jag var lugn. Jag var lugn tills jag insåg att de letade efter sina körkort som behövs för att komma in i Sverige igen. Mitt körkort låg i väskan som Kasper hade i sin bil. Efter lite om och men slutade det hela med att Kasper fick vänta på andra sidan gränskontrollen och ge mig min väska när vi kom dit. Skönt att få komma hem till Sverige igen :-)


Dagens kudos går till Niklas som gjorde ett grymt utbrytningsförsök och dessutom kom fyra i spurten, trots att han är junior.


ABC-løbet var förmodligen årets sista tävling för min del och jag hade hoppats på ett bättre resultat som säsongsavslutning. Nu följer många månader med träning inför säsongen 2017.


Loppet i siffror

Sträcka: 89 km
Tid: 02:09:10
Genomsnittshastighet: 41,3 km/h
Maxhastighet: 60,8 km/h
Genomsnittspuls: 165 slag/min (87 % av max)
Maxpuls: 188 slag/min
Placering: 13 av 39



lördag 10 september 2016

Vilken etapp i Vueltan!

Igår var det 40-årskalas hos våra vänner Irina och Magnus, eller som det stod på inbjudan: Vi ska fira att Irina fyller 28 år hexadecimalt. Massor med god mat och efterrätt bjöds det på.

När vi kom hem somnade jag tidigt i sängen med en krasslig känsla i kroppen. Förhoppningsvis är det bara det faktum att jag har sovit för lite som tillslut hann ikapp mig. Tyvärr är känslan i kroppen nu på morgonen fortfarande lite konstig. Jag hoppas att det kommer att släppa under förmiddagen, för kl 12:29 går starten av det som kan komma att bli säsongens sista tävling - ABC løbet som går av stapeln väster om Köpenhamn. Totalt är loppet 89 km långt, vilket är kortare än vanligt och bäddar för att det kan komma att bli hårdkörning tidigt i loppet. Det brukar det ju bli oavsett, men nu kanske klungan inte vågar släppa iväg utbrytningarna lika mycket. Prognosen säger 23-24 grader, växlande molnighet och vind 6 m/s från väst. Jag tror att 6 m/s kan vara tillräckligt för att gynna utbrytningar och missgynna klungans övertag. Jag själv sitter ju gärna i klungan och väntar på spurten, i.a.f. om jag vill maximera mina chanser att hamna på pallen. Däremot vore det riktigt roligt att vara med i en utbrytning som håller in i mål. Vi får se hur känslan i kroppen är när loppet väl är igång och hur mycket vinden påverkar klungan.

Under morgonen har jag tittat på Eurosport och etapp 20 av Vueltan. Vilken etapp det var! Massor med attacker och motattacker. För den som inte har sett etappen och kan göra det - gör det!

måndag 5 september 2016

CC Hillerøds licensløb och en cykel med nio liv

I lördags var det åter dags för tävling i Danmark. CC Hillerød stod som värdar för arrangemanget.

Efter några turer fram och tillbaka om vilka som skulle med till Danmark blev det tillslut jag, Christian Rose från FK Trampen och Erik Larsson från CK Lunedi som skulle samåka från Lund till Hillerød. Vi träffades kl 10:30 hemma hos mig och lastade cyklarna på Christians Audi. Innan jag lyfte upp min cykel på taket och spände fast den i cykelhållaren från Thule lindade jag lite eltejp runt gaffelspetsen i ett försök att skydda framgaffeln från de vassa kanterna på cykelhållaren. Sist cykeln satt fast i ett likadant fäste släppte nämligen en del lack, klarlack samt den ena klacken som ska utgöra ett extra skydd mot att hjulet ramlar av (om man inte har spänt fast framhjulet ordentligt). Efter en sväng till Circle K (Statoil) och tillbaka mitt hus för att hämta BroBizzen, var vi på väg mot Öresundsbron och Danmark.

När vi var i höjd med Malmö såg Erik att en bilist bredvid oss pekade upp mot vårt biltak där cyklarna satt fast. Jag tittade upp från min plats i baksätet och till min förskräckelse såg jag att mitt styret hade vridit sig nästan 90 grader i förhållande till hur det borde sitta! Nej! Vad hade hänt? Hade cykeln skadats? Hade Christians bil skadats? Vi lämnade motorvägen så snart som möjligt och klev ur bilen. Det som hade hänt var att framgaffeln hade släppt ur sitt fäste och cykeln hade tippat lite åt vänster, men den välte inte eftersom min pedal turligt nog tog i takräcket. Alltså varken cykel eller bil tog någon skada. Det var en sjukt obehaglig start på dagens äventyr och adrenalinpåslaget kändes en bra stund efteråt. Anledningen till att framgaffeln släppte ur sitt fäste var förmodligen en kombination av att jag inte hade spänt fast framgaffeln tillräckligt hårt av rädsla för att skada kolfibern, samt att jag hade haft den briljanta idén att linda eltejp runt gaffelspetsen. Jag insåg riskerna med eltejp innan, men trodde inte att det skulle bli något problem.
Om jag i framtiden väljer mellan lite lack-/klackskador eller en totalkvaddad cykel känns valet enkelt. Framöver ska jag inte hitta på några "smarta" sätt att skydda min cykel på, utan lita på att Thules ingenjörer har gjort sitt jobb, och dra fast cykeln ordentligt.

Resan fortsatte och vi kom fram till Hillerød, som ligger ett par mil väster om Helsingør, ca 55 min innan start. Danskarna var som vanligt väldigt välstrukturerade när det gäller nummerlappsutdelning och inskrivning, så det gick snabbt. Efter ombyte, lite intag av energi och det obligatoriska toalettbesöket hade klockan hunnit bli 13:00 och starten gick 13:15. Jag värmde upp 10 min vilket är mindre än man borde, men mer att jag brukar hinna med =)

Starten gick och tempot var ganska lugnt och avvaktande i några kilometer, sedan var det fullt ös som gällde. Banan var 21.2 km lång och skulle cyklas fem varv, dvs 106 km totalt sett. Halva banan var utmanande med långa kantvindspartier och kuperad terräng, den andra halvan var lite flackare och erbjöd mer skydd i form av skogspartier.

Efter fyra kilometer kom ca åtta cyklister iväg i en utbrytning. Det var flera klubbar representerade i utbrytningen, vilket betydde att det fanns risk att en stor del av cyklisterna i huvudklungan inte skulle vilja hjälpa till att dra ifatt om vi släppte iväg dem långt. Därför kände jag mig tvungen att agera. Full fart framåt! Jag tryckte på allt jag kunde i den ifattbryggning som varade 1,5 km. Klungan anslöt också till utbrytarna tillsammans med mig. Pulsen hann komma upp till 97% av max och benen fick sig en rejäl omgång - inte direkt den start av loppet jag hade önskat mig. Jag tror dock att det var rätt beslut, annars hade vinstchanserna kunnat vara över redan efter fyra ynka kilometer.

Jag försökte att lägga mig långt bak för att återhämta mig, men gummibandseffekten var väldigt tydlig. Dessutom blev det större exponering för kantvinden längst bak än längre fram i klungan eftersom sista delen av klungan var ett långt enkelled som pressades mot den vägkant som vinden inte kom ifrån. Återhämtningen blev inte så stor som jag hade hoppats på.


När vi på det andra varvet nådde backarna som sammanföll med kantvindspartiet låg jag fortfarande längst bak. Jag tyckte att jag hade koll framåt, men när vi hade passerat över ett krön såg jag att det bara var de 15 sista cyklisterna som låg framför mig. Huvudklungan låg typ 100 m framför min klunga. "Helvete" slapp ur min mun samtidigt som adrenalinet slog till. "Tappar jag klungan nu är loppet kört", tänkte jag. Full fart framåt igen. Jag märkte att jag plockade snabbt på dem och de verkade inte köra max, så jag lyckades att ansluta efter ca en minut av maxtempo.


Två cyklister hade lyckats gå loss tillsammans men det kändes inte som att de utgjorde någon fara så länge de bara var två. Attackerna fortsatte att komma, dock märktes det att det tuffa tempot började att ta ut sin rätt. Både attacker och gensvar mattades ut, precis om vid förra helgens tävlingar, dock tidigare i loppet denna gång. Efter mina hårda insatser försökte jag att ha lite is i magen. Om jag var den som täppte till varje utbrytningsförsök, skulle mina krafter ta slut alltför snabbt. Jag var definitivt inte passiv, men försökte att välja mina strider.


Efter ca 35 km var det en ensam cyklist som attackerade från huvudklungan. Först fick han inte med sig någon, men snart anslöt tre till cyklister från huvudklungan. Jag hoppades att någon annan skulle dra upp tempot i klungan så att jag slapp att göra det, eftersom jag just hade täppt till en tidigare lucka. Tyvärr hände inte det och jag insåg nu definitivt faran med att släppa iväg utbrytarna för långt. Med ca 250 m fram till fyrgruppen började jag min jakt. Jag fick sällskap av en annan cyklist. Till en början plockade vi ganska tydligt eftersom vi höll näst intill spurttempo, men eftersom luckan var för stor för att vi skulle orka hålla det tempot hela vägen fram fick vi lov att växla över till en partempojakt. Vi var två och de var fyra. Skulle det gå? Jag drog ca två tredjedelar av tiden och de första kilometrarna plockade vi in lite till på fyrgruppen. Sedan höll vi jämna steg. Det var verkligen jobbigt, men jag insåg att om vi inte hinner ifatt dem innan de i sin tur kommer ifatt de två första utbrytarna var risken väldigt stor att vi aldrig skulle hinna ifatt dem. Jag fick positiva tankar då en i fyrgruppen tvingades att släppa och istället fångades upp av oss. Nu var vi tre mot tre. Jag hoppades att någon till bland de framförvarande skulle tvingas att släppa.


Efter ytterligare några kilometer kom de tre framförvarande ikapp de två ledarna. Nu var de fem och vi var tre. Det tog dock inte lång tid förrän fyra cyklister från klungan kom ifatt oss bakifrån. Nu var vi alltså sju cyklister mot de fem där framme. Dock var min känsla att de hade fler starka cyklister. Huvudklungan var inget att hoppas på eftersom de flesta starka redan låg i de första två klungorna, min inkluderat.


Vi körde ett riktigt tufft lagtempo och försökte att jaga så effektivt som möjligt. Jag märkte att jag var en av de starkaste i min grupp och tog lite längre förningar och blev påmind några gånger av de andra cyklisterna att inte öka när jag kom längst fram. Jag förstod att det blev ryckigt längre bak när jag ökade och kanske ineffektivt i slutändan, men jag hade svårt att tygla min vilja att komma ikapp ledargruppen. En wattmätare hade definitivt varit bra i detta fallet.


Vid varvning efter två varv låg vi 30 s efter tätgruppen och det kändes som att vi höll jämna steg med dem till en början. Vi såg dem framför oss vid partier med god sikt. Ett varv senare, alltså efter tre av fem varv, låg vi 1 min och 15 s efter - frustrerande. Vi som hade jagat så hårt och ändå tappade vi på dem. Vi tappade lite tempo efter den negativa tidsrapporten, men vi gav inte upp. Jag tänkte att man aldrig vet vad som händer i tätgruppen. Någon kan krokna och bli avhängd, någon kan krascha och framförallt så kan rävspelet inom tätgruppen göra att gruppen splittras eller sänker tempot ordentligt när de närmar sig mål.


Med ett varv kvar låg vi 2 min och 30 s efter. Jag hoppades fortfarande att något skulle ske där framme som gynnade oss, men jag insåg givetvis att det blev mer och mer osannolikt för varje kilometer som gick. Om vi inte kom ikapp täten skulle jag försöka att vara först över mållinjen i vår grupp, dock inte genom att vila upp mig längst bak i gruppen. Jag ville att vi skulle fortsätta hålla tempot uppe - hoppet är det sista som överger människan.


Under det sista varvet började det att regna och efter min vurpa en regnig morgon i somras tog jag det försiktigt i kurvorna och tänkte att det är inte värt att krascha i en strid om plats 6-12. I den sista 90-graderskurvan på banan hade jag tidigare varv sett att asfalten var ganska blank och olje/-tjärmättat och tänkt att det var tur att det inte regnade. När det nu hade börjat att regna anpassade jag hastigheten in i kurvan och lämnade även lite avstånd till framförvarande.


Vurpa! Killen framför mig ramlade på exakt det stället jag bedömde som farligt. Han gled lite på asfalten innan han stannade framför mig. Problemet för mig var nu att jag var tvungen att luta cykeln mycket och svänga kraftigt för att undvika honom, och det var jag inte så sugen på med tanke på halkan. Jag fortsatte istället rakt mot honom medan jag bromsade så mycket som greppet medgav. Jag lyckades nästan stanna och cyklade i låg hastighet in i honom. Jag klarade mig just så pass från att ramla framåt. När jag hade trasslat mig loss från stackaren på asfalten och sett att han var ok, hade vår grupp fått en lucka till mig på typ 100 m med bara 1.5 km kvar.


Jag tryckte på riktigt hårt och anslöt med ca 1000 m kvar. Pulsen var hög och mjölksyranivån i kroppen likaså. I samma veva som jag anslöt till gruppen var det en cyklist som gick iväg i en tidig attack. Jag ville återhämta mig lite och hade knappast orkat att jaga ifatt honom och därefter göra bra ifrån mig i en spurt. Med 500 m kvar var jag riktigt sugen på att lägga in en långspurt i syfte att hänga av övriga cyklister och passera den framförvarande just innan mål, men en av de andra cyklisterna bredvid mig hade verkat stark och hade dessutom tagit färre och färre förningar under sista varvet. Han låg hela tiden och lurpassade på mig, så jag valde att inte gå på attack. 500 m är nämligen en lång sträcka i spurtsammanhang.


Slaget om sjätteplatsen var förlorat, nu gällde det sjundeplatsen. Killen som verkade stark saktade in mer och mer när jag låg bakom honom, så tillslut lade jag mig framför honom, först i klungan och sneglade hela tiden bakåt för att se när attacken kom. Med ca 200 m kvar attackerade en av de andra cyklisterna och jag tog direkt hans rulle. Med 75 m kvar vek jag åt sidan och spurtade förbi och gick i mål som sjua.


Loppet var ett roligt lopp eftersom det erbjöd någon helt annat än de klungspurter jag är van vid. Jag tror också att jag har lärt mig en del hur jag ska tänka taktiskt när jag bedömer utbrytningar. Jag är nöjd med min sjundeplats och tror att jag hade kunnat blanda mig i striden om pallplatserna om jag hade varit en av dem som låg i tätgruppen.


Jag är riktigt sugen på att tävla fler gånger innan säsongen är över. Tyvärr jobbar jag nästa söndag då det är tävling i Köpenhamn, men jag hoppas på att jag ska kunna byta bort det passet på något sätt. Hoppet är ju som sagt det sista som överger människan.


Cykeln klarade hemresan utan anmärkning. Två tidigare vurpor, dagens takräckesincident samt närkontakten med cyklisten som ramlade - allt utan att ramen har fått så mycket som en skråma. Vad är det man brukar säga?: "En Cervélo har nio liv!"



fredag 2 september 2016

1000 sidvisningar och ett FTP-test

Idag passerade jag 1000 sidvisningar totalt sett på bloggen och tycker att det är väldigt roligt att fler och fler läser mina inlägg. Jag har fått mycket positiv feedback och det gör givetvis att det känns roligt att skriva fler inlägg framöver.


Efter söndagens cykeltävling i Danmark åkte jag direkt till den traditionsenliga surströmmingsfesten hos våra vänner som också heter Johan och Cecilia. De bjuder varje år in till surströmmingsfest och även om jag inte själv växte upp i en familj som åt surströmming känns det väldigt roligt att föra vårt norrländska kulturarv vidare till våra barn. Visserligen är de ännu inte övertygade om värdet i att äta surströmming, vilket är högst förståeligt, men två av våra tre barn har i.a.f. smakat surströmming och kanske för traditionen vidare såsmåningom. Medan min sambo faktiskt älskar surströmming tillhör jag dem som äter surströmming mest som en kul och social tradition, något att samlas kring en gång om året.


Träningsmässigt har det inte riktigt gått som planerat de senaste dagarna. Jag har jobbat tidiga skift samt nattpass och styrketränat på raster på jobbet, vilket har lett till att jag har varit ganska slut i kroppen i flera dagar. Värdet av styrketräning som cyklist är diskutabelt. Det verkar finnas forskning som pekar åt båda hållen. Jag har inte ännu bestämt mig hur jag ska förhålla mig till styrketräning den kommande vintern. Även om styrketräning kan ge positiv effekt för cyklister, riskerar det att trötta ut en och därmed försämra kvaliteten på cykelträningen. Uttröttning och fullt upp med föräldramöten, skjutsning till olika aktiviteter med mera har tagit fokus från träningen. Som trebarnspappa är det givetvis högst naturligt och något man får räkna med, såvida inte man är heltidsproffs.



I förrgår när jag hade sovit klart efter nattpasset och barnen fortfarande var på skolan såg jag min chans att träna. Först hade jag tänkt hinna ut och köra ett långt och lugnt pass i det sköna sensommarvädret, men innan jag hade fått i mig lite mat och fixat med diverse bestyr hade klockan hunnit bli så mycket att jag inte skulle hinna cykla mer än 90 min. Vad gör man om man har 90 min på sig till att träna och är lite seg efter ett nattpass och benstyrkepass dagen innan? Inte ett FTP-test väl? Jo, av någon anledning fick jag för mig att det var en lysande idé. FTP-test känns oftast som en bra idé innan och efter genomförandet (i.a.f. om man är nöjd med resultatet). Under själva testet lider man en hel del.




Hur gick det då?

Till att börja med vill jag poängtera att jag inte har en wattmätare utan använder mig av TrainerRoads Virtual Power. TrainerRoad har testat vilket motstånd (i Watt mätt) respektive trainer ger vid olika hastigheter på bakhjulet. Min trainer är en Kurt Kinetic Road Machine som är den trainer som TrainerRoad rekommenderar eftersom den har en väldigt stabil och förutsägbar effektkurva. Många trainers har stor variation mellan olika exemplar och många trainers får ett lägre motstånd i takt med att trainern blir varmare. Resultatet från ett FTP-test med Virtual Power kommer trots det att påverkas av däcktyp, motstånd i drivkedjan, däcktryck, hur hårt man skruvar åt trainern mot däcket m.m. Det FTP-värde jag får fram kan alltså egentligen inte jämföras med någon annat än ett FTP-värde som mäts upp på exakt samma cykel och trainer under exakt samma förhållanden.


Baserat på det 2x8 min-test jag gjorde fick jag ett FTP på 301W. Det kan givetvis både vara högre och lägre i verkligheten, men ligger nog ganska nära verkligheten om jag jämför med vänners FTP. Om värdet stämmer ligger jag precis över 4 W/kg. Jag är väldigt nöjd med att ha passerat både 300 W och 4 W/kg och tänker försöka att fortsätta utveckla mitt FTP under vintern.


Vad är värdet av att ha ett högt FTP?

FTP (Functional Threshold Power) är den kraft som man maximalt kan hålla i 60 min. Eftersom det är riktigt jobbigt att testa sig på max i 60 min genomförs testet vanligast genom att man kör max i 20 min tar 95% av det uppnådda genomsnittsvärdet (W). Alternativt kan man köra 2 x 8 min med ca 10 min aktiv vila mellan och ta 90% av resultatet från de två intervallerna. I båda fallen gäller det att FTP-värdet blir mest exakt om man lyckas hålla en jämnhög effekt testet igenom med så få toppar och dalar som möjligt. Båda fallen ger alltså bara en teoretisk bild av vilken effekt man kan tänkas kunna hålla i 60 min och är ingen garanti för att så är fallet. Ett högt FTP-värde innebär oftast att en cyklist är duktig på att köra tempolopp (åtminstone i platt terräng), medan ett högt FTP/kg innebär att man bör vara bra i uppförsbackarna.
FTP har blivit ett slags gyllene standard bland cyklister, ungefär som att en vanlig fråga biffarna på gymmet får är "Hur mycket tar du i bänkpress?".

Vinner den med högst FTP alla linjelopp?

Nej, så är inte fallet. Den med högst FTP vinner nog många tempolopp, men linjelopp handlar om mycket mer än att bara kunna mala på i ett jämnhögt tempo mil efter mil. Linjelopp kräver att man kan ligga på intensiteter högt över ens FTP under kortare perioder gång på gång under ett lopp och återhämta sig däremellan. Vid en klungspurt handlar det också om helt andra förmågor än ett högt FTP. Vid utbrytningar är däremot ett högt FTP av högre värde. Dock vill jag betona att alla tjänar på att ha ett högt FTP-värde, men det beskriver bara delar av en cyklists förmågor.

Jag tror personligen att jag har mycket att vinna på att höja mitt FTP-värde inför nästa säsong. Dels behöver jag bli bättre på tempolopp, och dels skulle det vara kul att kunna vinna något lopp genom en utbrytning.



I helgen ska jag, Christian Rose ock Erik Larsson till Hillerød i Danmark och tävla. Stay tuned!