Dagen började tidigt. Eftersom vi bara har en bil och min sambo Cecilia är så snäll och släpper iväg mig på alla dessa cykeläventyr hade vi kommit överens om att jag skulle ta tåget dit. Då kunde hon klara barnens alla aktiviteter utan mig.
Det krävdes lite googlande för att ta reda på hur det fungerar med tågbiljetter och cykel i Danmark. Jag hade tur och Lejre ligger i samma zon som Roskilde som är en av de destinationer dit man kan köpa biljett i Skånetrafikens automater. Enkelt!
|
På tåget till Lejre |
Jag var framme i Lejre 1 h 20 min innan start vilket är personligt rekord för min del. :-)
Det var varmt och soligt och starten för C-klass (motsvarande Seniorklass) skulle gå kl 11:24 vilket innebar att vi skulle bli ordentligt solstekta. Jag hade fyllt på med vätska under morgonen men blev ändå lite osäker på om jag skulle klara mig med mina två vattenflaskor och ingen langning. Därför drack jag lite extra innan starten. Jag kom även ihåg solkräm, vilket var ett absolut måste denna dag. Svensk högsommar var den beskrivning som passade bäst för dagens väder.
Jag träffade några cyklister från CK Ringen innan start och frågade dem om hur banan såg ut. "Mest platt men lite lätt kuperat på slutet", fick jag till svar. Jag fick också veta att det är vanligt med många attacker och att det ofta är utbrytningar som håller till mål i danska lopp. Inte läge att vänta på klungspurt alltså. Varvet var drygt 17 km och skulle cyklas 6 gånger, totalt ca 104 km.
Starten gick och efter ett par kilometer började attackerna att avlösa varandra. Jag försökte ligga långt fram så att jag kunde välja att gå med om det blev någon större utbrytning. Oftast var det bara två-tre cyklister i varje utbrytning, vilket jag bedömde som chanslösa försök. Iaf i början av loppet då många är pigga och vill täppa till luckor som uppstår. Den platta banan och de vindstilla förhållandena gjorde det svårt för utbrytningar att lyckas. Om det blåser hårt (ffa kantvind) kommer klungan inte att kunna dra lika mycket nytta av att ligga i varandras vindskydd och därför jämnas oddsen ut mellan en utbrytargrupp och en klunga. Sådana var alltså förhållandena inte denna dag.
Jag ville själv testa att vara mer aktiv under loppet istället för min vanliga taktik - att vänta på spurten.
Jag täppte till vissa utbrytningar och bryggade ifatt andra utbrytningar utan att dra med klungan varje gång. Efter ett och ett halvt varv stack några cyklister iväg och jag hängde på. Totalt blev vi fyra i utbrytningen som drog upp ett hårt tempo. De andra såg starka ut. Till en början drog jag hårt. Jag ville att vi skulle få en lucka innan vi hittade ett lugnare och hållbarare tempo. Efterhand fick jag det tyngre och tyngre att orka ta förningar. Mitt aktiva cyklande tidigare under loppet började att ta ut sin rätt. Jag övervägde att släppa utbrytningen eftersom jag inte kunde bidra fullt ut, men jag växlade istället mellan att stå över förningar och att hjälpa till. Jag orkade knappt titta på min Garmin, men såg vid ett tillfälle att pulsen låg på 97% av max! Efter loppet såg jag att jag var upp på 189 bpm vilket bara är ett slag från min högsta notering någonsin och högre än jag har nått på tempolopp eller den intensitet jag tränar 4*4 VO2max på.
Tillslut gav vi upp utbrytningsförsöket. Benen kändes helt tömda på energi och jag insåg att jag bara hade ett val nu: att lägga mig i klungan och vila minst två varv och hoppas att krafterna kom tillbaka, oavsett vad som hände längre fram i klungan. Alla tempoökningar kändes tuffa till en början trots att jag långt bak i klungan.
Successivt började mina krafter att komma tillbaka och jag lyckades vända mina tankegångar från att vara i stil med att "nu har jag nog bränt alla mina chanser" till att vara "alla andra är nog också trötta av detta hårdkörande". Med två varv kvar kände jag mig relativt återhämtad igen.
Attackerna fortsatte att komma, men blev mer och mer uddlösa, samtidigt som gensvaret till varje attack också blev svagare och svagare.
Dagens händelse som fick många att dra på smilbanden var då en cyklist drog igång en spurt för att vinna, men hade missat att det var ett varv kvar :-)
Inför loppet hade jag bestämt mig för att ligga långt fram hela sista varvet. Vid Ringenloppet blev jag nämligen instängd vid spurten eftersom jag hade väntat för länge med att avancera från en skyddad position långt bak i klungan till ett bättre utgångsläge inför spurten. Lärdomen var att inte vänta för länge med att lägga sig långt fram i klungan, även om det innebär att man inte kommer fram lika fräsch till spurten. Jag låg oftast på plats 2-5 klungan.
Med ca två tredjedelar kvar av det sista varvet kom det femtielfte utbrytningsförsöket och det genomfördes av en ensam cyklist. Ingen verkade orka bry sig. Han skulle ju ändå lätt bli infångad av klungan, bara någon annan gjorde dragjobbet, eller?
Luckan till den ensamme cyklisten växte och växte eftersom ingen i klungan ville göra dragjobbet. För den oinvigde kan detta låta märkligt, men anledningen är att den som gör merparten av dragjobbet kraftigt minskar sina chanser att avsluta loppet på ett bra sätt, såvida inte man är många som delar på bördan. Alltför mycket krafter går åt till att hjälpa klungan att jaga ifatt utbrytaren och för lite krafter finns kvar till spurten.
Jag insåg tillslut att det skulle komma att bli en kamp om andraplatsen. Från min andraplats i klungan väntade jag på att tempot skulle börja att trissas upp ordentligt i takt med att fler och fler började söka bra positioner inför spurten. Det inträffade inte. Tempot var jämnhögt tills det var ca 1.5-2 km kvar av loppet. Då attackerade två cyklister och jag slängde mig ut från min position och jagade ifatt dem. Samtidigt som jag anslöt till dem släppte den som låg tvåa i utbrytningen, men ettan fortsatte att ånga på. Han höll tempot bra och jag sneglade över axeln och såg att vi hade fått en lucka ner till huvudklungan. När vi passerade 1000 m-skylten började cyklisten framför mig att tappa fart. Med 500 m kvar kom en cyklist från klungan ikapp oss och gick direkt på attack. Jag tog rygg på honom samtidigt som den som jag just hade legat bakom inte orkade följa med oss. Jag förstod att det måste ha kostat mycket krafter att brygga ikapp oss vilket var till min fördel. Nu gällde det att spela korten rätt och tajma spurten väl. 300 m, 200 m , 150 m, nu! Jag tryckte på till 100 % korsade mållinjen som vinnare av spurten och två i loppet. Mitt första licenslopp i Danmark kändes nästan som en vinst :-)
|
Prisutdelning |
Efter loppet hade jag tänkt skippa att duscha och istället bara byta om till rena kläder och skynda mig till tåget. Värmen och tanken på att sitta oduschad på ett tåg fick mig dock att ändra mig. Jag fick klara mig utan schampo och handduk. Efter duschen övade jag mig istället på att se naturlig ut medan jag lufttorkade i omklädningsrummet :-)
Jag hade inte heller med mig några ombytesstrumpor, men eftersom DeFeet var huvudsponsor till loppet och jag kom på pallen löste sig det problemet på absolut bästa sätt.
DeFeet
Nästa helg är det CC Hillerød licensløb 2016, och jag hoppas att familjelivet medger att jag tävlar även då. Over and out!